Zaštitna boja za 2020.

Na početku 2020. godine cijeli svijet su dirnule slike najvećeg požara do sada u Australiji, naročite scene u kojima se spasioci bore za ugrožene životinje koje su najveći gubitnici u ovim nesvakidašnjim požarima. Kako ITC svake godine odabire temu i boju kojoj prilagodi svoja obilježja, ove godine odlučili smo se za tzv "tirkizno" plavu boju koja simbolizira Australiju i prirodu o kojoj moramo svi zajedno povesti više računa.

Lokacija i datum

Prvi krug za učenike iz RS-a: 03. april 2020.
Prvi krug za učenike iz FBiH: 29. maj 2020. (u okviru IT sedmice)

IT Sedmica: 25. - 31. maj 2020.

TAKMIčarski dani:

  • Osnovne škole: srijeda - 27. maj 2020.
  • Srednje škole: petak - nedjelja | 29. - 31. maj 2020.
  • Napomena: Učenici iz RS-a dolaze u subotu 30. maja 2020.


Lokacija: Maglaj | 74250

44.5442211 : 18.0911262

Minigrameri - Takmičenje za osnovne škole

Datum: srijeda - 27. maj 2020.

Takmičenje za osnovne škole na ITC 2020 se vraća u velikom stilu. Prvi ITC je zapravo bilo takmičenje samo za osnovne škole, tako da smo na insistiranje velikog broja osnovnih škola ponovo vratili i ovu kategoriju.

Takmičenje za osnovne škole predviđeno je da traje samo jedan dan, te će se odvijati po istom principu kao i kod takmičara koji dolaze iz srednjih škola.

ITChallenge - Takmičenje za srednje škole

Datum: petak 03.april 2020. | petak - 29. maj 2020.
Prvi krug takmičenja za učenike koji dolaze iz RS-a biti će organizovano 03. aprila na VPTŠ Doboj. Najbolja tri tima biti će nagrađena vrijednim nagradama, dok će biti podjeljene i utješne nagrade za ostale timove. Radi se test od 40 teoretskih pitanja za 60 minuta. Bodovi dobijeni na ovom testu prenose se u Maglaj na finalno takmičenje. Po istom principu učenici koji dolaze iz FBiH rade svoj prvi test 29. maja, gdje će također za prve tri plasirane ekipe biti obezbjeđene vrijedne nagrade. Sve ekipe se plasiraju u dalji ciklus takmičenja bez obzira na broj bodova.

Datum: subota - 30. maj 2020.
Drugi dan takmičenja predviđen je za testove iz programiranja. Radit će se dva testa sa po 20 pitanja u trajanju od po 20 minuta za svaki test. Pitanja na testu biti će isključivo iz oblasti programiranja, a sadržavat će dijelove koda, logičke petlje, binarni račun, konvertovanje brojeva, te pitanja usko vezana za programsku logiku.

Datum: nedjelja - 31. maj 2020. Treći dan prije finalnog takmičenja radit će se kombinovani testovi. Jedan test od 20 pitanja sličan onome u prvom danu, te drugi test iz programiranja sličan onome iz drugog dana. Najboljih 8 u ukupnom poretku plasirat će se u superfinale.

Materijali za pripremu

Kako bi omogućili što bolju pripremu takmičara ove godine smo osim pitanja i testova od prošle godine, obezbjedili i dva moderatora koja će biti dostupna 24h sedmično, a koji direktno rade na razvoju baze podataka sa pitanjima.

U pitanju su kolege:

  • Edin Šahbaz (edin.sahbaz@hotmail.com)
  • Kenan Sejmenović (kenosej.business@gmail.com)

Sve što je potrebno jeste da na jednu od ove dvije email adrese pošaljete email sa upitom npr. za literaturu koja je korištena za kreiranje pitanja ili pak ukoliko imate bilo kakvu nedoumicu, a usko je vezano za pitanja koja Vas mogu očekivati na ITC 2020. slobodno se javite.

Kolege će u što kraćem roku odgovoriti na svaki Vaš upit, a maksimalno vrijeme koje može proći od Vašeg upita do odgovora jeste 24h.

NAPOMENA: Testovi iz programiranja u Osnovnoj školi će se raditi iz QBASIC-a, dok će se testovi u kategoriji srednjoškolaca raditi u kategoriji: C++/C#.

Kako izgledaju testovi

Testovi za osnovne i za srednje škole izgledat će u potpunosti isto, osim što je sadržaj testova naravno prilagođen uzrastu takmičara.

Testovi od početka do kraja imat će pitanja sa ponuđenim odgovorima A,B,C,D. Svaki tačan odgovor nosi 2 boda, netačan -1, dok je odgovor D (NE ZNAMO) označen sa 0 poena.

U finalnom dijelu takmičenja ne postoji odgovor D ne znam, znači aktivni su samo odgovori A, B, i C.

Sastav ekipe

Svaka ekipa broji tri člana i za osnovne i za srednje škole. Sva tri člana ekipe rade timski i daju jedan odgovor. Njihovo dogovaranje i timski rad ne smije nikako da remeti rad drugih timova.

Ekipe iz kategorije osnovnih škola obavezno dolaze sa mentorom, koji može biti njihov profesor, pedagog, direktor škole ili roditelj, ali bez prisustva mentora ne mogu da prisustvuju takmičenju.

Kod srednjih škola moguć je dolazak bez mentora, samo pod uslovom da je jedan član ekipe punoljetan, te da ostali članovi tima koji ne moraju biti punoljetni imaju potpisane roditeljske saglanosti da ih punoljetni član tima vodi. Primjer izjave možete preuzeti na našoj zvaničnoj web stranici ili je možete dobiti putem našeg zvaničnog email-a.

Jedan mentor u obe kategorije može prijaviti neograničen broj ekipa.

IT Camp (srednje škole)

Šta mi je sve potrebno?

Da bi primili sve zainteresovane na najveću smotru mladih informatičara u Bosne i Hercegovini, odlučili smo da podignemo prvi IT Camp. Svi takmičari u srednjoj školi biti će smješteni u kamp koji će biti podignut specijalno za ovu namjenu. Mentori ekipa biti će smješteni u privatne apartmane, koji se nalaze u blizini kampa. Jedan takmičar i učesnik ovogodišnjeg IT challenga bi trebao sa sobom ponijeti sljedeće:

IT Camp - kako je zamišljen

IT CAMP podignut će se na poligonu srednjoškolskog centra u Maglaju. Kamp posjeduje fizičku zaštitu odnosno oko kampa je podignuta ograda u visini od preko 2 metra. Jedini način ulaska u kamp je kroz glavni ulaz srednjoškolskog centra.

O sigurnosti u kampu brinut će se POLICIJA i privatna zaštitarska agencija, a pred kampom uvijek će dežurati jedna ekipa HITNE pomoći Maglaj i vatrogasnog društva Maglaj.

U kamp je strogo zabranjeno unošenje oštrih ili sličnih predmeta koji bi mogli prouzrokovati nesreću, kao i alkoholnih i drugih opojnih sredstava, te će takmičari koji budu uhvaćeni sa istim momentalno biti diskvalifikovani i odstranjeni iz kampa.

U kamp je moguće jedino ući uz zvaničnu akreditaciju, tako da je jako bitno da svoju akreditaciju dobro čuvate.

Kao spavaone su predviđeni veliki montažni šatori koji primaju veći broj učenika. Postojaće šatori posebno za djevojke, a posebno za dječake.

U okviru kampa obezbjeđen je veći broj mokrih čvorova, kao i svlačionice.

IT Camp - hrana i piće

U okviru kampa biti će postavljeni aparati za vodu, kao i pultovi sa raznim bezalkoholnim osvježavajućim pićima. Moguća je neograničena konzumacija istih.

Raspored obroka po danima izgledao bi ovako:

PETAK

  • ručak i večera

SUBOTA

  • doručak, snack, večera

NEDJELJA

  • doručak